BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хлебопроизводител: Защо РЗИ атакува само нас, да затворят месарниците и пазарите

Заповедта на РЗИ от вчера, забраняваща продажбата на непакетирани хлябове и закуски, е в абсолютен разрез със заповедта на министъра на здравеопазването. Това твърди хасковски пекар, пожелал анонимност.

Той втори ден търси отговор на редица въпроси около ветото, каквито не е получил нито от местната институция, нито от Министерството на здравеопазването.

„В заповедта на министъра от 13 март ясно се казваше кои обекти могат да работят и кои не. Всички баничарници и пекарни си работеха нормално до вчера, когато е издадена заповедта на хасковското РЗИ“, заяви собственикът на фурна. Според него, в заповедта не се посочва на какво основание се издава.

„С какво пакетираната стока е по-различна от непакетираната? Има ли гаранция, че с пакетираната стока не може да се предаде зараза, като преди запечатване също се пипа с ръце?“, риторично пита търговецът? Той уточни, че закуските и хлебните изделия търпят термична обработка на 250 градуса.

„Защо ограничението важи само за област Хасково, където дори няма болни от коронавирус?“, пита още той. По логиката на РЗИ не трябва ли да бъде забранена изцяло продажбата на плодове и зеленчуци, които също се пипат с ръце, коментира още мъжът.

„Заповедта на РЗИ касае продажбата на тестени и месни изделия. Означава ли, че всички месарски магазини трябва да бъдат затворени? В месарските магазини месото се реже на място“, коментира още хасковлията.

След издаване на заповедта на хасковската инспекция вчера, днес малкото работещи баничарници в Хасково пуснаха кепенци. Имаше единици обекти, в които изделията – пици, банички, рогчета, хлябове бяха увити в найлонови пликове и стреч фолио.

Междувременно читатели на Haskovo.net сигнализираха със снимки, че в една от големите търговски вериги в Хасково, се продават неопаковани хлебчета и питки. „Ако те не бъдат затворени, вероятно говорим за обслужване на други интереси, а не с цел предпазване на гражданите от коронавируса“, заяви хасковлията.

Друг читател пък сигнализира, че в голям хранителен магазин до читалище „Заря“ в Хасково, персоналът работи без предпазни маски и ръкавици, което според него е недопустимо в момента на пандемията от коронавируса. Днес следобед действително голяма част от персонала в обекта беше без маски и ръкавици, установи репортерска проверка на място.

На поставените въпроси, касаещи заповедта на РЗИ-Хасково, очакваме да отговорят от Министерството на здравеопазването, на което изпратихме писмено запитване. От хасковската инспекцията са посочили, че е на основание Закона за здравето, във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното извънредно положение, заповед на Министъра на здравеопазването. Също така е в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб, за необходимостта от стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки за борба със заразата.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!