BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хористи масово се заразиха с новия коронавирус на репетиция в Испания

Най-малко тридесет души от общо 41 участници в госпъл хор в североизточна Испания са се заразили с новия коронавирус по време на репетиция на закрито, в помещение без достатъчно проветрение, съобщи Асошиейтед прес.

Хор „Ривър труп госпъл“ провел репетиция на 11 септември преди концерт на открито два дни по-късно в рамките на фестивала в гр. Сальен, провинция Барселона.

След като един от изпълнителите в хора дал положителен тест за новия коронавирус след концерта на 13 септември, останалите над 40 членове на състава и техните близки контакти били поставени под карантина. Оттогава досега поне тридесет от хористите са с положителна проба за новия коронавирус, обявиха местните власти.

От хора твърдят, че са спазвали стриктно повечето от предписанията срещу пандемията – измерване на температура преди репетиция, миене на ръце, социална дистанция, носене на маски през по-голяма част от времето за репетиция. Оказва се обаче, че прозорците на помещението, в което са репетирали, били затворени, за да не влизат комари. В помещението бил включен климатик.

Според експерти при определени обстоятелства като по време на медицински процедури или когато хора пеят или крещят в затворени помещения, Ковид-19 може да се разпространи по въздуха. В САЩ например практиката показа, че хоровите репетиции са високорискови за разпространение на заразата. Специалистите внимателно проучват колко често вирусът може да се пренесе от човек на човек по въздуха, а не просто при говорене или кашляне в близост до друг човек и темата все още е обект на научни дебати. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!