BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хухла пише до Народното събрание разорението на тракийските българи да влезе в учебниците

На 3 октомври, в 17 часа, село Хухла /Ивайловградско/ се прекланя, чрез Голямо литературно четене, пред паметта на избитите тракийци през Кървавата 1913 година.

Жива е раната в душите ни още, времето минава, но мислите ни се връщат към трагиката на тази нечовешка история, споделя писателят Иван Бунков. Търсим виновните, те се оказват все повече и повече, а невинният си остава само един – изстрадалият български народ.

Паметта на убитите 42-ма хухленци и на всички загинали тракийци ще дойдат да почетат освен местните хора, поети, писатели, историци, журналисти от цялата страна. В обръщение към Народното събрание те ще настояват Разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии. Нищо че само 9 от изгорените тракийска села, едно от които е Хухла, са останали днес в границите на съвременна България, всички продължават да са живи в паметта ни. А трябва да живеят и в националната памет!

Бойко Ламбовски, лауреат на „Мистериите на Хухла“, ще води рецитала на Лобното място, в който ще звучат стихове и на другите лауреати на „Мистериите“ – на хухленците Ивайло Балабанов и на Петър Василев, напуснал ни скоро.

Ще говорят писатели, учени, журналисти, всички, които желаят да почетат със слово жертвите! България ще чуе гласа им от това сакрално място!

ПРОГРАМАТА на Поклонението на 3 октомври в с. Хухла:

  • В 10 часа пред паметната плоча ще бъде отслужена панихида в памет на убитите
  • Следобед, от 16 часа, пред обновената читалищна сграда на селото ще се проведе разговор с учени и писатели за новите им изследвания за трагичната 1913-та година. Оттук ще се тръгне към Литературното четене!
  • Литературното четене е от 17 часа на Лобното място.

Всички събития от Поклонението ще бъдат на открито, като се спазва социална дистанция заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса.

НЖ

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!