BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Неочаквани открития за имунния отговор на безсимптомните пациенти на коронавируса

Ново проучване на европейски и сингапурски молекулярни биолози, водени от професор Антонио Бертолети от Националния университет в Сингапур, разкрива уникални и неочаквани характеристики на това как имунитетът на възстановените асимптоматични пациенти реагира на SARS-CoV-2. В своята работа изследователите са анализирали кръвни проби от около петстотин сингапурски мигранти, заразили се с коронавирус през май – юли тази година.

Някои от тях били приети в болници, докато други са прекарали инфекцията без видими симптоми. Благодарение на това учените успели да сравнят отговора на техния имунитет на коронавируса. Изследователите извлекли Т-клетки от кръвните проби и наблюдавали как те взаимодействат с фрагменти от протеина на обвивката на SARS-CoV-2.

Първоначално учените предположили, че имунитетът на асимптоматичните пациенти реагира относително слабо на патогена COVID-19. Това би трябвало да ги предпази от прекалено мощен имунен отговор, който често утежнява хода на заболяването и дори може да причини смъртта на пациента. В действителност всичко било обратно – Т клетките на асимптоматичните пациенти реагирали на вируса по-активно, отколкото при хоспитализираните пациенти.

Тялото на асимптоматичните пациенти произвеждало необичайно голямо количество „антивирусен“ протеин интерферон-гама, както и различни интерлевкини – сигнални молекули, някои от които помагат за развитието на възпаление и активиране на имунитета, докато други ги потискат. Колкото повече следи от коронавирус имало в хранителната среда, толкова повече молекули и от трите вида били произведени от Т-клетките на асимптоматичните пациенти.

Имунитетът на развилите в пълна форма COVID-19 работел по различен начин. Техните Т-клетки произвеждали сравнително големи количества интерлевкин-6 и интерлевкин-1-бета молекули, които помагат за развитието на възпалението, но те произвеждали малко интерлевкин-2 и интерлевкин-10, които го потискат.

Тоест имунитетът на двете групи пациенти реагирал на вируса по различен начин. Това може да обясни защо асимптоматичните пациенти не развиват характерни симптоми, свързани с прекалено бурен имунен отговор на проникването на коронавирус в тялото.

В същото време учените установили, че броят на Т-клетките, които могат да се борят с инфекцията в тялото на безсимптомни пациенти, е намалял много по-бързо от тези на хоспитализираните с COVID-19. Това трябва да се вземе предвид при оценка на продължителността на имунитета от коронавирус, както и при разработване на мерки за ограничаване на разпространението му, заключават учените.

Трябва да се има предвид, че статията на учените не е прегледана от независими експерти или от редакторите на научни списания. Следователно, заключенията от нея трябва да се третират с повишено внимание.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.25.399139v1


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!